Koliko stvarno košta spa vikend u Sloveniji
Magazin

Terme Čatež, Dolenjske Toplice ili Rimske Terme su samo neki od spa hotela u Sloveniji, koji pružaju fenomenalan odmor uz bogate sadržaje i vrhunsku uslugu. U ovom tekstu analiziraćemo koliko zaista košta vikend za dvoje u nekom od navedenih spa hotela.

RimskeTermeSpaHoteli

Troškovi prevoza automobilom

Većina gostiju u Sloveniju putuje svojim kolima. Ako je nešto u ovom slučaju prednost, to je definitivno autoput “Bratstva i jedinstva” a danas dobre hrvatske autoceste.

Za proračun ćemo uzeti situaciju da polazite iz Beograda i da recimo vozite do granice sa Slovenijom. Dužina trase je oko 420 kilometara i konstantno vozite autoputem. Trošak vam svakako povećava plaćanje putarine koja kroz Srbiju iznosi oko 3 evra, a kroz Hrvatsku oko 20 evra. U oba pravca zbirno za putarinu morate izdvojiti oko 45 evra.

Uzmimo situaciju da vaš auto troši 6 litara na 100 kilometara. Do granice sa Slovenijom i nazad će vam biti potrebno oko  50 litara goriva, što uz neku prosečnu cenu od 155 dinara po litru iznosi oko 70 evra.

Od Slovenačke granice sve zavisi u kom pravcu idete, da li su to Brežice (Terme Čatež) koje su jako blizu granice i gde ćete potrošiti maksimalno još 10 evra preko, ili je to neka malo dalja destinacija. Uzmimo situaciju da vam je za dalje u proseku potrebno još 30 evra. I kroz Sloveniju je potrebno platiti putarinu, a cena vinjete je 15 evra.

Prostom matematikom dolazimo do toga da vam je zbirni trošak povratnog putovanja od Beograda do neke od slovenačkih termi oko 150 evra.

Troškovi smeštaja

Terme Čatež su najbliže hrvatskoj granici u odnosu na ostale terme. U hotelu Čatež dva noćenja sa doručkom staju 174 odnosno 192 evra, zavisno od termina boravka. U cenu je uračunato korišćenje bazena, ali i dva ulaza dnevno na zimsku ili letnju Termalnu rivijeru. Jedno dete do 12 godina starosti ima besplatan boravak, na posebnom ležaju. Navedenoj ceni treba dodati troškove ručka ili večere.

Do Dolenjskih Toplica se putuje nešto duže. Sastavni deo ovih termi je hotel Kristal, čija promo ponuda za dva polupansiona za dvoje iznosi svega 168 evra. U ponudu je uključeno korišćenje bazena i saune, noćno kupanje, kao i rekreativne šetnje. Uz navedenu cenu, možete doplatiti dodatne obroke, ukoliko vam doručak i večera nisu dovoljni.

Boravak u Rimskim Termama je nešto skuplji, ali se uz dva polupansiona za dvoje od 210 evra, dobija i 10 evra poklon vaučera za korišćenje jedne usluge u vrednosti iznad 50 evra po osobi za masaže i kupke u wellness centru Amalija. U cenu aranžmana je standardno uključeno neograničeno korišćenje bazena a treba doplatiti samo još eventualni jedan obrok dnevno.

KristalSpaHoteli

Zbirni troškovi

Ukoliko se odlučite za Dolenjske Toplice i navedeni promo paket, zbir prevoza, putarina i smeštaja iznosi 318 evra, bez ikakvih dodatnih troškova (ručak, izlet, piće). Rimske Terme kao najdalje iziskuju najveće troškove oko puta, plus cena smeštaja, pa je zbirni trošak 370 evra za dve osobe. Prema prikazanom, ako se recimo jedan bračni par odluči da iz Beograda krene na put, moraće da izdvoji između 318 i 370 evra, plus fakultativni troškovi.

Ušteda

Definitivno ušteda postoji u situaciji ako jednim kolima krenu dva para, pa se cena transporta deli na dva dela. Umesto 150 evra iznosila bi 75, plus naravno smeštaj, gde dolazimo do zbirne cene između 248 i 285 evra.

Ostale promo ponude

Fruškogorski Spa vikend
Banja Vrdnik, Vojvodina
Cena
147 EUR